روانشناسي

 
 
همه چيز درباره تاب آوري
|

همه چيز درباره تاب آوري

تاب آوري چيست؟
تاب آوري به معناي ظرفيت مقابله كردن با دشواري ها، استرس ها و گذشتن از آن ها مي باشد، در صورتي كه انسان ويژگي تاب آوري راداشته باشد مي تواند در مقابل اتقافات سخت پايدار باشد و با دشواري ها و سختي ها مقابله كند و آن ها را پشت سر بگذارد تا به موفقيت ها و شايستگي هايي در زندگي اجتماعي، تحصيلي و شغلي خود برسد.

موضوع تاب آوري در روند آزمون و خطا در زندگي ايجاد مي شود و در افراد مختلف متفاوت است به طوري مي تواند باعث رشد و ارتقا فرد شود يا رسيدن به رشد و موفقيت فرد كاهش يابد.

تاب آوري محصول ويژگي هاي شخصيتي فرد و محيط مي باشد و از طريق آموزش، يادگيري، تكرار و تمرين و تجربه به دست مي آيد.

تعريفي ديگري از تاب آوري اين است، زماني كه فرد در زندگي پيشين خود با موانع و مشكلاتي رو به رو شده است و به دنبال راه هاي جديد براي مقابله با اين مشكلات مي باشد.

تاب آوري مرز باريكي دارد ميان قوي تر شدن پس از به وجود آمدن يك حادثه و با نااميدي و شكست. زماني كه فرد در برابر حادثه تحمل كرد بعد از موفقيت به شخصي قوي تبديل مي شود.

تاب آوري در افراد چگونه است؟
افراد نسبت به خودشان احساس ارزشمند بودن دارند و به توانايي هايي كه به دست آورده اند افتخار مي كنند.
آن ها سعي مي كنند نقاط مثبت شان را شناسايي كنند و آن ها را پرورش دهند هم چنين با بررسي نقاط منفي آن ها را از خودشان دور كنند. آن ها نقاط منفي را پنهان نمي كنند و آن را به عنوان ويژگي هاي خود قبول دارند.

افراد تاب آور به آينده اميدوار هستند و اعتقاد دارند كه مي توانند خودشان آن طور كه دوست دارند آينده شان را بسازنند، احساس اميدواري و هدفمندي در اين افراد به خوبي نشان داده مي شود.
افراد تاب آور مهارت هاي اجتماعي را به خوبي ياد گرفته اند و مي توانند سنگ صبور ديگران باشند و در موقعيت هاي بحراني و سخت انرژي خودشان را حفظ كنند.
يكي از ويژگي هاي اين افراد همدلي آن ها با ديگران و برقراري رابطه آرامش بخش با افراد مي باشد.
اعتماد به نفس اين افراد بالا است و به خودشان و توانايي هايشان ايمان دارند و مي توانند به خوبي از پس مشكلات برآيند.
افرادي كه ويژگي تاب آوري دارند در موقعيت هايي كه لازم است از مشاور، روانشناس، كتاب يا خانواده كمك مي گيرند تا مشكلاتشان را حل كنند.
اين افراد خودشان را قرباني و ناتوان تصور نمي كنند بلكه سعي مي كنند شخصيتي نجات دهنده داشته باشند و باور دارند كه مي توانند با مشكلات مقابله كنند و از پس مشكلات برآيند.
افراد تاب آور با مهارت حل مسئله به خوبي آشنا هستند و با استفاده از آن مي توانند به راه حل هاي امن و مطمئن برسند در حالي كه ديگران در اين موقعيت ها نمي توانند به راه حل مفيدي برسند و با مشكلاتي رو به رو مي شوند.
آن ها اين موضوع را به خوبي درك مي كنند كه زندگي پر از مشكلات است و آگاه هستند كه مشكلات در زندگي همه افراد وجود دارد در نتيجه نااميد نمي شوند و سعي مي كنند مشكلات را به خوبي حل كنند.
تاب آوري آموختني است يا ارثي؟
شايد در ابتدا تصور كنيد افرادي كه داراي ويژگي تاب آوري هستند از ابتدا اين شكلي زاده شده اند اما اين فكر كاملا غلط است همانطور كه هيچ قهرماني، قهرمان به دنيا نيامده است.

ويژگي تاب آوري يك نوع مهارت است و فرد مي تواند آن را ياد بگيرد، توجه داشته باشيد تاب آوري ذاتي نبوده و با آموزش، تمرين و تجربه مي توان آن را كسب كرد. در صورتي كه اين ويژگي را در خودتان نداريد با تمرين مي توانيد آن را در خودتان تقويت نماييد.

چگونه تاب آور شويم؟
قطعا اين سوال براي شما پيش آمده است كه فرد در تاب آوري چه كاري انجام مي دهد.

افرادي كه داراي ويژگي تاب آوري هستند از موقعيت هاي دشوار زندگي شان براي خود فرصت ايجاد مي كنند، نگرش آن ها متفاوت است و به جاي آن كه مشكل را بزرگ و تبديل به فاجعه كنند و يا در تبعات آن گير كنند سعي مي كنند با استفاده از ويژگي ها و توانايي هايشان از پس مشكل برآيند و براي آن راه حلي را پيدا كنند.

اين افراد زماني كه با مشكلات و گرفتاري رو به رو مي شوند روحيه خودشان را از دست نمي دهند و دچار آسيب هايي رواني نمي شوند، بلكه سعي مي كنند از سختي هاي ايجاد شده براي خودشان فرصت بسازند و براي حل مشكلشان راه حلي پيدا كنند.

منبع:كانون مشاوران ايران-همه چيز درباره تاب آوري



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1400/12/6 
زمان : ۰۹
تكنيك افزايش تاب آوري و تحمل سختي در روانشناسي
|

تكنيك افزايش تاب آوري در روانشناسي

شايد براي شما هم اين اتفاق افتاده باشد كه با خانواده اي برخورد كرده باشيد كه محيطي پرچالش و پر استرس داشته اند و اعضاي آن در معرض آسيب هاي زيادي قرار داشته اند.

ولي با اين وجود فرزنداني موفق از دل اين خانواده ها بيرون آمده و اين موفقيت در ذهن همه سوال ايجاد كرده و باعث شده كه همگان در گفت و گوهاي روزمره خود از فرزند يا فرزندان اين خانواده براي ديگران مثال بزنند و داستان را اينگونه تعريف كنند كه با وجود مشكلات خانوادگي زياد، اين فرزند بسيار موفق و همه چيز تمام شد.

حتي ممكن است اين اتفاق را يك معجزه بدانيد يا اينكه آن فرد را دل خود تحسين كنيد و با خود بگوييد چقدر آدم توانمندي بوده كه با وجود مشكلات به اين وسيعي توانسته است اينطور پيشرفت كند و خود را از آسيب هاي پيش رو مصون نگه دارد، در واقع ممكن است شما در ذهن خود او را فرد توانمند و قوي بدانيد ولي دقيقا ندانيد كه اين توانمندي از چه نوعي است و چه نام دارد.

اين توانمندي همان مهارت تاب آوري است، وجود مهارت تاب آوري در اينگونه افراد باعث شده است كه با وجود مشكلات و استرس هاي محيطي بتوانند به مسير خود ادامه دهند و آسيب كمتري ببيند و البته بسيار پيش مي آيد كه فرزندان يك خانواده بسيار متفاوت از يكديگر در برابر مشكلات خانوادگي واكنش نشان مي دهند و ممكن است فردي با وجود كوچكترين مشكلي احساس درماندگي كند و آسيب هاي زيادي به وي وارد شود، در اينگونه شرايط مي توانيم بگوييم كه تاب آوري فرد بسيار پايين است.

تعريف تاب آوري
تاب آوري، يك فرايند، توانايي يا پيامد مقابله موفقيت آميز با شرايط تهديد كننده است. به بيان ديگر تاب آوري، مقابله مثبت در واكنش به شرايط ناگوار است.

البته تاب آوري، تنها پايداري در برابر آسيب ها يا شرايط تهديدكننده نيست و حالتي انفعالي در رويارويي با شرايط خطرناك نمي باشد، بلكه شركت فعال و سازنده در محيط پيراموني خود است.

مي توان گفت تاب آوري، توانمندي فرد در برقراري تعادل زيستي – رواني در شرايط خطرناك است.

مولفه هاي تاب آوري چيست؟
تاب اوري داراي سه مولفه شناختي – هيجاني و رفتاري است.

مولفه شناختي
شامل افكار و نوع تفسير فرد از يك واقعه و اتفاق است.

در واقع نوع افكار فرد در چگونگي واكنش نشان دادن به آن موقعيت بسيار مهم است. اگر فرد هميشه عادت به اين داشته باشد كه وقايع و اتفاقات را به بدترين شكل ممكن تفسير كند و اينطور تصور كند كه اتفاقي كه افتاده هيچ راه حلي ندارد قطعا احساس درماندگي مي كند و به همين دليل در چنين شرايطي آسيب هاي رواني زيادي متوجه وي هستند، در مقابل افكار مثبت و تحليلي باعث مي شود كه قبل از هر نوع سوء برداشتي از اتفاق، تحليل و ارزيابي شرايط و نحوه مقابله درست با آن شرايط صورت بگيرد.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-تكنيك افزايش تاب آوري و تحمل سختي در روانشناسي



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1400/2/28 
زمان : ۱۷
تكنيك هاي پيشرفت در سختي ها از طريق تاب آوري
|

شرايط سخت و بحراني زندگي از جمله موقعيت هايي است كه بسياري از افراد را از پا در مي آورد.

بالاي طبيعي، مرگ عزيزان، مهاجرت، از دست دادن كار، جابجايي منزل، تصادف و.. از جمله بحران هايي هستند كه مي توانند منجر به خستگي، به بن بست رسيدن، آسيب هاي روحي و رواني و از دست رفتن بهداشت رواني افراد شوند.

اما آيا تمامي افراد در برابر فشارهاي زندگي واكنشي مشابه دارند؟

به عنوان مثال چه چيز مردم ژاپن را پس از تجربه ي دردناك سونامي سرپا نگه داشت؟

آن ها نه تنها متوقف نشدند و روحيه ي شان را نباختند بلكه با سرعتي بيش از پيش رشد كردند.

روانشناسان نام اين مولفه ي متمايز كننده را “تاب آوري” يا “سخت رويي” قرار داده اند.

تاب آوري چيست؟
اصطلاح روانشناختي تاب آوري به معناي ظرفيت رواني مقابله موثر با مشكلات زندگي بدون از دست دادن سلامت روان است كه با رشد و پيشرفت نيز همراه است.

خوشبختانه بايد گفت اين ويژگي از جمله مولفه هاي قابل يادگيري است.

بنابراين در صورتي كه تاكنون در مواجهه با مشكلات زندگي به راحتي متوقف شده ايد مي توانيد با يادگيري مهارت تاب آوري، از مشكلات در جهت رشد استفاده كنيد و با تغييرات غير قابل اجتناب زندگي به راحتي سازگار شويد.

برخي از روانشناسان به منظور شفاف سازي بيشتر معناي تاب آوري آن را به درختي تشبيه مي كنند كه علي رغم فشار برف در فصل زمستان، از طريق حفظ انعطاف پذيري اش، استوار باقي مي ماند و نمي شكند.

در ادامه ي مطلب مي آموزيد كه چگونه مي توان علي رغم مشكلات، خم به ابرو نياورد و به حركت و پيشرفت ادامه داد.

تكنيكهاي پيشرفت در سختي ها از طريق تاب آوري مشاور كو
تكنيكهاي پيشرفت در سختي ها از طريق تاب آوري مشاور كو
تاب آورها چگونه مي انديشند؟
تاب آور بودن مستلزم فكر كردن به شيوه اي خاص است.

افراد تاب آور در مواجهه با بحران هاي زندگي به شيوه ي خاصي مي انديشند كه با تفكر غير تاب آور ها تفاوت هاي زيادي دارد:

زندگي عرصه ي تغيير و تحول است.
اين تفكر، هسته ي اصلي تاب آوري است.

از خودتان سوال كنيد كه بنظر شما ” آيا تغيير، جزء جدا نشدني زندگي است و يا اينكه انتظار شما از زندگي ان است كه همواره پيش بيني پذير و قابل كنترل باشد؟”

تاب آورها در پاسخ به اين سوال، زندگي را عرصه ي تغيير و تحول مي دانند و اين ويژگي را پذيرفته اند.

از نظر آن ها ممكن است معادلات انسان براي مسايل زندگي همواره به نتيجه نرسد و بهتر است خودشان را براي استفاده ي مثبت از تغييرات زندگي به اندازه ي كافي انعطاف پذير كنند.

زندگي توأم با رنج و سختي است.
واقعيت آن است كه زندگي همواره با سختي ها و مشقات فراواني عجين شده است. بنابراين در صورتي كه به دنبال مسيري مستقيم و سهل العبور براي رسيدن به خواسته هاي تان باشيد، به رسيدن به اولين چاله و يا بحران، ناكام، نااميد و افسرده خواهيد شد.

بر اساس روانشناسي معناگرا، اگر زندگي مساوي با رنج است، بهتر است براي رنج هاي مان معنايي بيابيم.

مك ريون فرمانده ي نيروي دريايي ارتش آمريكا در كتاب تختخوابت را مرتب كن توام بودن رنج و زندگي را به تصوير كشيده و مي گويد:

“همگي ما روزي خودمان را تا خرخره در گل فرورفته مي بينيم.

اين همان روزي است كه بايد با صداي بلند آواز بخوانيم، لبخند برنيم، اطرافيان مان را بلند كنيم و به آن ها اميد دهيم كه فردايي بهتر وجود دارد.

قانون زندگي بدون باخت مي گويد كه در سخت ترين لحظه ها، بهترين خودت باش”.

تاب آوري در سختي و مشكلات - مشاور كو
تاب آوري در سختي و مشكلات – مشاور كو
من قرباني نيستم.
قرار گرفتن در موقعيت هاي سخت مي تواند انسان را وسوسه كند تا با نشستن بر روي صندلي قرباني، از مسئوليت هاي اساسي اش فرار كند.

خانواده ي خوبي ندارم، اوضاع كار بد است، من از اول هم بد بخت و بي پول بودم، ديگران همكاري نمي كنند و.. از قبيل جملاتي هستند كه شخصيت هاي قرباني و فاقد تاب آوري به كار مي برند.

اما افراد تاب آور، با پذيرفتن مسئوليت دشواري هاي زندگي، تلاش مي كنند تا آن ها را حل كنند و اين نحوه ي تفكر آن ها را به پيش مي راند.

به جاي دم زدن از بدبختي، راه حلي بياب!
اين جمله ي ساده و عاميانه به بهترين وجه ويژگي تفكر افراد تاب آور را توضيح مي دهد.

به عناون مثال در موقعيتي مانند جابجايي منزل، فرد با تاب اوري ضعيف:

فشار رواني زيادي را تجربه مي كند
ممكن است از مسئوليت هاي روزمره اش شانه خالي كند.
دايما به نشخوار فكري ترس هايش در مورد پيدا كردن خانه مشغول است.
ممكن است تپش قلب بگيرد و يا بخش هايي از بدنش دچار انقباض شود.
بدخلقي با ديگران و مشكلات خواب و خوراك و.. نشان مي دهد.
همانطور كه خوانديد، سبك مقابله اي اين فرد در برابر مشكلات به شيوه ي “هيجان مدار” است.

به عبارت ساده تر او به جاي حل مشكلات بر هيجانات مربوط به مشكل متمركز است و كاسه ي چه كنم به دست گرفته است.

در نقطه ي مقابل، تاب آورها، تلاش مي كنند تا براي حل مساله برنامه ريزي كنند و يكي پس از ديگري به بررسي راهكارهاي موجود مي پردازند.

روشي كه از آن به عنوان سبك مقابله اي “مساله مدار” ياد مي شود.

به همين دليل است كه بر اساس آمارها، افراد تاب آور از سلامت جسمي و طول عمر بيشتري نيز برخوردارند در حاليكه ساير افراد مشكلات متعدد سلامت جسمي و رواني را تجربه كرده و كمتر عمر مي كنند.

تاب آورها چگونه رفتار مي كند؟
اگر تصميم داريد به فردي با تاب آوري بالا تبديل شويد، لازم است تا مانند افراد تاب آور نيز رفتار كنيد:

نسبت به وضعيت پر تنش و بحراني آگاه باشيد.
به عنوان مثال در صورتي كه به تازگي طلاق گرفته ايد، نسبت به اين تجربه و دشواري هاي پيش رو آگاه باشيد و با توجه به آن ها، نقشه ي راه تان براي عبور از اين بحران را ترسيم كنيد.

شبكه ي حمايت اجتماعي تشكيل دهيد.
از طريق برقراري ارتباط با دوستان، فاميل و خانواده، شبكه اي تشكيل دهيد كه در شرايط سخت در كنارتان باشند و شما را ياري كنند.

گفت و گو با اين افراد مي تواند تاثيرات زيادي در كاهش استرس و خلق راه حل هاي جديد داشته باشد.

معنويت، برقراري رابطه با خدا و دعا كردن نيز مي تواند بخش مهمي از شبكه ي حمايتي تان براي عبور از بحران ها و كسب آرامش باشد كه مي گويد شما تنها نيستيد و تحت حمايت يك نيروي برتر قرار داريد.

از سلامتي و تغذيه تان مراقبت كنيد.

شبكه ي حمايت اجتماعي تشكيل دهيد.
شبكه ي حمايت اجتماعي تشكيل دهيد.
براي زندگي تان معنا و هدف خاصي تعريف كنيد.
داشتن معنا در زندگي مي تواند مقابله با سختي ها و غلبه بر آن ها را ساده تر كند.

براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه ي يافتن معناي زندگي مي توانيد به مطالعه ي كتاب فرانكل با نام ” انسان در جست و جوي معنا” بپردازيد.

از منابع حمايتي مانند كتاب، مشاور و افراد متخصص در زمينه ي مشكلات استفاده كنيد.
ابزارهاي اورژانسي مقابله با بحران هاي رواني كه شامل “تنفس عميق شكمي” و “رهاسازي عضلاني” هستند را به عادت تان تبديل كنيد تا در برابر آسيب هاي جسمي و رواني متعدد استرس از شما محافظت كنند.
مشاوركو : مركز مشاوره روانشناسي و مشاوره آنلاين
تكنيك هاي سبك زندگي و موفقيت در زندگي فردي و اجتماعي، بهبود وضعيت تحصيلي و شغلي
آموزش مهارت ارتباطي به منظور دستيابي و توان ارتباط با جنس مخالف به منظور ازدواج و ارتباط كاري و درسي در دانشگاه
كسب موفقيت و انگيزه در كار و تحصيل و دستيابي به زندگي موفق با درآمد بالا كه زير مجموعه مشاوره شغلي است.
رشد فرد و خودشناسي به منظور بهره برداري حداكثري از توان و استعداد فردي و شناسايي توانمندي ها و مهارت هاي لازم
مشاوره تحصيلي و درسي به منظور موفق در مدرسه ، دبيرستان و دانشگاه ، روش هاي مطالعه و برنامه ريزي به منظور دستيابي به رتبه عالي و برنامه ريزي و مديريت زمان موثر در شغل و تحصيل
نويسنده: مشاور كو
تمامي حقوق براي مشاور كو : مركز مشاوره روانشناسي و مشاوره آنلاين محفوظ بوده و هرگونه كپي برداري از محتواي انجمن پيگرد قانوني دارد و استفاده با ذكر نام منبع و لينك سايت بلامانع است.

منبع: مشاوركو : مركز مشاوره روانشناسي و مشاوره آنلاين-تكنيك هاي پيشرفت در سختي ها از طريق تاب آوري



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1398/3/13 
زمان : ۰۴
[ ]